Eind 2023 bleek uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat er in Sint-Michielsgestel 3800 inwoners tussen 15 en 75 jaar al minstens vier jaar geen werk hadden. Dit aantal is voor het derde jaar op rij gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar.
Niet alle langdurig werklozen zoeken actief naar werk in Sint-Michielsgestel. Sommigen kiezen ervoor niet te werken vanwege zorgverplichtingen, gezondheidsredenen, of andere verplichtingen zoals studie. Deze diversiteit benadrukt het veranderlijke karakter van deze groep en illustreert hoelang sommige mensen al buiten het arbeidsproces staan.
Het percentage langdurig werklozen in Sint-Michielsgestel ligt lager dan het landelijk gemiddelde, namelijk 17,0% tegenover 19,6%. Dit duidt op een relatief gunstige situatie in deze gemeente.
Regio's zoals het oosten van de provincie Groningen en het zuiden van Limburg kennen een hoger percentage langdurig werklozen. Factoren als gezondheid, opleidingsniveau en armoede spelen hierbij een rol, volgens hoogleraar Jouke van Dijk.
Het is uitdaging om langdurig werklozen terug te begeleiden naar de arbeidsmarkt. Individuele begeleiding, zoals het vinden van stages en banen, en het veranderen van mentaliteit spelen hierbij een cruciale rol.
Ondanks de uitdagingen toont de krappe arbeidsmarkt positieve ontwikkelingen in Sint-Michielsgestel. Het aantal inwoners met langdurig werk groeit al vier jaar op rij en overtreft het landelijk gemiddelde.