Gemiddelde Wachttijd voor Ambulances bij Spoedritten in Sint-Michielsgestel Onder de Loep

14 mrt , 4:31 Nieuws
image 23 674486d6268d1

Gemiddelde Wachttijd voor Ambulances bij Spoedritten in Sint-Michielsgestel Onder de Loep

In het jaar 2023 moesten ambulances met spoed naar Sint-Michielsgestel, waarbij één op de twaalf er langer dan een kwartier over deed. De gemiddelde wachttijd voor een spoedgeval bedroeg 10 minuten en 10 seconden.

Landelijke Norm en Vergelijking met Andere Gemeenten

Volgens de landelijke norm moet 95 procent van alle ambulances bij A1-ritten binnen vijftien minuten arriveren, wat betekent dat één op de twintig er langer over mag doen. In 2023 waren er 820 spoedritten naar Sint-Michielsgestel, waarbij niet alle ambulances binnen een kwartier ter plaatse konden zijn, in lijn met landelijke cijfers.

Interessant is dat de gemiddelde wachttijd in Sint-Michielsgestel in 2023 korter was dan in 2019. Ter vergelijking met soortgelijke gemeenten was de gemiddelde wachttijd juist toegenomen in die periode.

Punctualiteit en Regionale Verschillen

Er zijn opvallende regionale verschillen in de wachttijden voor ambulances. In postcodegebied 5258 is de gemiddelde wachttijd slechts 8 minuten en 57 seconden, terwijl in postcodegebied 5291 één op de vier spoedritten de streeftijd niet haalt.

Reactie van Zorgminister Agema en Branchevereniging AZN

Zorgminister Agema begrijpt de zorgen van inwoners in regio's waar ambulances vaak te laat komen en wordt aangedrongen op structurele oplossingen, zoals extra ambulanceposten. Branchevereniging AZN benadrukt dat de snelheid van ambulance-arriveren niet de enige factor is voor adequaat handelen in spoedgevallen.

Politie Respons bij Spoedgevallen

De politie in Sint-Michielsgestel vertoont verbetering in spoedrespons, met een hoger aantal succesvolle aankomsten binnen het kwartier. De uitdagingen liggen voornamelijk bij personeelstekort en een toename van spoedmeldingen in meer dan 300 gemeenten.

Conclusie

De wachttijd van ambulances bij spoedmeldingen in Sint-Michielsgestel blijft een cruciaal aspect van de zorgverlening. Ondanks regionale verschillen en uitdagingen voor hulpdiensten benadrukken experts dat een structurele oplossing noodzakelijk is voor een efficiënte spoedrespons en zorgverlening in noodsituaties.