Het huisartsentekort in Sint-Michielsgestel blijft een zorgwekkend probleem, met slechts \'e\'en huisarts beschikbaar voor elke 1672 inwoners. Uit recent onderzoek van de Algemene Rekenkamer is gebleken dat de verhouding huisartsen tot inwoners hier lager ligt dan in vergelijkbare gemeenten, waar gemiddeld \'e\'en huisarts voor elke 1290 inwoners beschikbaar is.
De inwoners van Sint-Michielsgestel maken relatief vaak gebruik van huisartsenzorg, met gemiddeld 5,5 bezoeken per jaar. Dit cijfer overtreft de bezoekfrequentie in de meeste vergelijkbare gemeenten, waar het aantal huisartsbezoeken lager ligt. Bovendien hebben 55 tot 65 procent van de huisartspraktijken in de regio een pati\xebntenstop ingesteld, wat de toegang tot zorg verder beperkt.
Uit enqu\xea;teresultaten blijkt dat 55 tot 65 procent van de huisartspraktijken in de regio Noordoost-Brabant, waaronder Sint-Michielsgestel valt, geen nieuwe pati\xebnten kan aannemen. Hoewel specifieke cijfers voor Sint-Michielsgestel ontbreken, wordt de urgentie van het probleem benadrukt door de groeiende pati\xebntennood.
De Algemene Rekenkamer benadrukt het nijpende huisartsentekort in Nederland, waar bijna 200.000 mensen geen dokter kunnen vinden. De verwachte toename van het personeelstekort in 2034 tot 16 procent onderstreept de aanhoudende problematiek in de gezondheidszorgsector.
Bij spoedgevallen dient een huisarts binnen een kwartier ter plaatse te zijn. In Sint-Michielsgestel varieert de aanrijtijd van gemiddeld zes minuten, maar postcodegebieden zoals 5275, 5292, 5293 en 5294 ervaren mogelijk langere wachttijden tot zeven minuten.
Op basis van de vergelijkbaarheidscriteria van de Vereniging Nederlandse Gemeenten zijn vijftien gemeenten geïdentificeerd die het meest overeenkomen met Sint-Michielsgestel. Deze inzichten bieden waardevolle context voor het huisartsentekort in de regio.