Aan het einde van groep 8 kregen 74 basisscholieren in Sint-Michielsgestel vorig jaar het advies om na de zomer een vwo-brugklas te volgen. Dit schooladvies blijkt het meest voorkomende te zijn in deze gemeente, zoals nieuwe gegevens van de Dienst Uitvoering Onderwijs aantonen.
In de vijftien gemeenten die het meest op Sint-Michielsgestel lijken, krijgt één op de zes achtstegroepers een vwo-advies. Dit percentage is verhoudingsgewijs lager dan in Sint-Michielsgestel zelf. Opvallend genoeg is vwo ook in die vergelijkbare gemeenten het meest voorkomende schooladvies.
Vergelijken we de achtstegroepers van het schooljaar 2023-2024 in Sint-Michielsgestel met hun voorgangers, dan blijkt dat er weinig verschil is. Het merendeel van de kinderen verlaat nog steeds de basisschool met een vwo-advies.
Interessant genoeg geeft het doorsnee schooladvies in Sint-Michielsgestel afgelopen schooljaar havo aan. Dit betekent dat de helft van de leerlingen havo of hoger als advies kreeg, terwijl de andere helft een lager advies ontving.
Daarentegen ontvangt de doorsnee leerling in de vijftien gemeenten die het meest op Sint-Michielsgestel lijken een vmbo-havo advies. Het doorsnee advies in Sint-Michielsgestel is in vergelijking met het voorgaande schooljaar ongewijzigd gebleven.
Het schooljaar 2023-2024 markeert het eerste jaar waarbij leerlingen hun schooladvies konden 'verbeteren' door de doorstroomtoets succesvol af te leggen. Deskundigen zoals socioloog Sara Geven van de Universiteit van Amsterdam stellen dat de veranderingen in schooladviezen in verschillende delen van het land waarschijnlijk toe te schrijven zijn aan de invoering van deze toets.
Voor de achtstegroepers van dit jaar is maart een cruciale maand. Na het ontvangen van hun schooladvies moeten zij voor het eind van de maand hun middelbare school kiezen, wat hun toekomstig onderwijs traject zal bepalen.