Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het aantal verdachten van misdrijven in Sint-Michielsgestel in het afgelopen jaar is gestegen. In totaal werden ongeveer 120 inwoners van Sint-Michielsgestel verdacht van het plegen van een of meerdere misdrijven, een toename ten opzichte van het voorgaande jaar.
Een verdachte wordt door de politie beschouwd als iemand van wie er een 'redelijk vermoeden' bestaat dat diegene een misdrijf heeft begaan. Het opmerkelijke aspect van de nieuwe cijfers is dat ze voorlopig zijn en vaak nog verder stijgen. De aantallen verdachten in Sint-Michielsgestel waren vorig jaar relatief hoger dan in vergelijkbare gemeenten.
Landelijk gezien worden mannen vaker verdacht van het plegen van misdrijven dan vrouwen, en dit patroon is ook zichtbaar in Sint-Michielsgestel. Het aantal mannelijke verdachten was maar liefst zes keer zo hoog als het aantal vrouwelijke verdachten. De meeste verdachten in Sint-Michielsgestel worden in verband gebracht met vermogensdelicten, zoals inbraak en oplichting, of verkeersmisdrijven, zoals rijden onder invloed of doorrijden na een ongeval.
Terwijl het aantal misdaadverdachten in Nederland de afgelopen jaren is afgenomen, wijkt Sint-Michielsgestel af van deze trend. In 2024 rapporteerde de politie hier 655 delicten, meer dan het voorgaande jaar. Daarmee vormt Sint-Michielsgestel een uitzondering op de dalende misdaadcijfers in het land.
Op basis van gezinssamenstelling en welvaartsniveau heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten vijftien gemeenten bestempeld als vergelijkbaar met Sint-Michielsgestel. Deze vergelijkbare gemeenten zijn onder andere Eersel, Veere, Hilvarenbeek, Oirschot en anderen. De cijfers van het CBS tonen aan dat Sint-Michielsgestel in vergelijking met deze gemeenten hogere aantallen verdachten van misdrijven heeft.